shoebox Dormitory

 

Kollegiet rummer 128 boliger, alle beliggende mod den rolige gård. Kollegiet er centralt forbundet via en gang, der buer og skaber små indgangsnicher til boligerne. Buen er med til at skabe nærhed og mindre rummeligheder, hvor man ikke bare kan se det hele. Gangen udvider sig ere steder og skaber rum for fællesskaber og yder sømløst sammen med køkken og stue. Det er en rationel gangorganisering, hvor di erentieringen mellem de små, nære og de lidt større fællesskaber er dyrket, og hvor der er plads og anledning til både de organiserede og de tilfældige møder. 

Værelserne på 12,2 m2  er indrettet som rå, veldisponerede enheder og apteret med robuste, indbyggede møbler i en lys birkefinér. Råheden komplementeres af disse atmosfære- og funktionsstærke møbler, og der etableres langt mere opbevaring end med konventionelle skabe, skuffer og bøjlestativer. Foran sengen er der plads til, at beboeren kan medbringe et spisebordsarrangement efter eget ønske, ligesom skrivebordet og de åbne hylder giver mulighed for det personlige præg, der er afgørende for følelsen af hjemlighed.

På trods af boligernes beskedne størrelse er sengen 120 cm bred, skrivebordet 140 cm langt og brusenichen rummelig. Køkkenet er fuldt udstyret med mulighed for at medbringe egen kombiovn.

Værelset er stort nok til, at det føles som en lille, fuldt udstyret studielejlighed og lille nok til, at vi kan etablere 128 lejligheder og på den måde sikre en særdeles rimelig husleje og mange attraktive fællesfunktioner. 

 

Type
Inviteret konkurrence

Status
Idé

År
2017

Adresse
Randersvej, Aarhus N

Areal
3.000 m²

Bygherre
Arbejdernes Andels Boligforening

Arkitekter
Spant Studio & CFBO

Team
Kasper Holmboe, Troels Thorbjørnson & Kasper Albrektsen, CFBO

 

 
Kollegiet er placeret helt ud mod Randersvej og skaber en klart defineret karrédannelse i sammenhæng med byhusene, der opføres mod syd ned til hjørnet af Randersvej og Bøgegade og langs med Bøgegade. Kollegiets form er buet på østsiden, ind mod haven. Dette er for at give plads til fællesfunktioner midt i kollegiet og for at skabe mindst mulig bygning nærmest nabobygningerne. Det opføres i re etager og med en let tilbagetrukket tagetage.

Kollegiet er placeret helt ud mod Randersvej og skaber en klart defineret karrédannelse i sammenhæng med byhusene, der opføres mod syd ned til hjørnet af Randersvej og Bøgegade og langs med Bøgegade. Kollegiets form er buet på østsiden, ind mod haven. Dette er for at give plads til fællesfunktioner midt i kollegiet og for at skabe mindst mulig bygning nærmest nabobygningerne. Det opføres i re etager og med en let tilbagetrukket tagetage.

Ankomsten og den vertikale distribution sker via to distributionskerner mod Ran- dersvej. Der er også adgang fra gården.

Ankomsten og den vertikale distribution sker via to distributionskerner mod Ran- dersvej. Der er også adgang fra gården.

Alle værelser er placeret ind mod gården og alle fællesarealer er placeret ud mod Randersvej.

Alle værelser er placeret ind mod gården og alle fællesarealer er placeret ud mod Randersvej.

Hver etage består af 24 eller 26 værelser (blåt) fordelt i to ganggrupper (gult), der består af køkken, stue, og en terrasse.

Hver etage består af 24 eller 26 værelser (blåt) fordelt i to ganggrupper (gult), der består af køkken, stue, og en terrasse.

Øverst er der større terrasser og en central, fælles tagterrasse.

Øverst er der større terrasser og en central, fælles tagterrasse.

Mellem distributionskernerne ligger fæl- lesarealerne, som hele kollegiet deler - tnessrum, vaskerum, studiefaciliteter, spillerum og festsal

Mellem distributionskernerne ligger fæl- lesarealerne, som hele kollegiet deler - tnessrum, vaskerum, studiefaciliteter, spillerum og festsal

 

Facaden består af fem vertikale segmenter. Yderst er ganggruppefællesområderne, dernæst trappetårnene og i midten de store fællesfunktioner. Dette skaber en sammenhængende gadefacade, der i kraft af de fem segmenter fremstår med varierende karak- ter, og dermed opleves som mindre huse der spiller sammen med konteksten. Bygningens stueplan følger gadens faldende terræn og går derved i dialog med omgivelserne og skaber mulighed for ind- og udkig samt ophold på bygningen.